Hajszárító

- futball, csak saját felelősségre

„Egyre inkább a 2000-es évek Real Madridjára kezd hasonlítani a United…”

2018. szeptember 30. 15:45 - hajszaritoblog

- interjú Rizó Attilával, aki pár éve már Manchesterben követi hétről hétre kedvenc csapatát.

img_20180519_161556.jpg

Attila már meglehetősen régóta a Manchester United szurkolója, s 2014-ben úgy alakult az élete, hogy Magyarországról áttette székhelyét az angliai gyárvárosba. Kezdetben csak látogatóba járt az Old Traffordra, ma pedig már szezonbérlettel is rendelkezik, így gyakorlatilag az összes mérkőzésen kint szurkol a manapság rendkívül gyatra futballt játszó Unitednek. Mivel konkrétan a csapat miatt költözött Manchesterbe, érthetően nehezen éli meg, hogy valóra vált álma egyelőre nem olyan felhőtlen, mint amit várna az ember, ha már öt szezon óta egyetlen hazai találkozót sem mulasztott el. Alább Attila gondolatait olvashatjátok, néhány kulisszatitokkal megspékelve.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Egyszerűen muszáj ezzel kezdenem, de mit kell tennie ahhoz José Mourinhónak, hogy az Old Trafford közönségének egy bizonyos része ne tapsolja szét a tenyerét minden meccs után, legyen bármi is a végeredmény? Ez a fajta – ebben az értelemben vak - fanatizmus jellemzi egész Manchestert?

Nem egész Manchestert. A taps természetesen nem azt jelzi, hogy tetszettek a látottak, hanem így jelzik a szurkolók a játékosok és José Mourinho felé, hogy kiállnak a menedzser mellett - amit már egyre kevesebben tesznek. Bár sokan úgy gondolkodnak, hogy amíg a vezetőség megtartja Mourinhót, addig ők is kiállnak a portugál mellett.

Te már egy jó ideje kint élsz Manchesterben, láttál már közelről is menedzserváltást. Mit gondolsz, szépen, lassan elveszti ez a klub az identitását? Egyre nagyobb transzferek, óriási fizetések, nulla teljesítmények minden szinten.

Már el is vesztette, szépen folyamatosan, szezonról szezonra. Kezd egyre jobban hasonlítani ez a United a 2000-es évek Real Madridjához. Nekünk Florentino Perez helyett itt van Ed Woodward. Nem feltétlenül hiányposztokra igazolunk, sokkal inkább fontosabb az, hogy mennyi eladott mezre lehet számítani. A kispadon pedig semmi állandósság nincs, és nem is látok rá esélyt a közeljövőben.

Hogyan barátkoztak meg a tősgyökeres manchesteri szurkolók Mourinhóval? Ugyan nem egy ősi riválistól érkezett a csapathoz, de a Porto, majd a Chelsea edzőjeként is fűződik a nevéhez egy-két „emlékezetes” pillanat, amellyel keserítette a United-drukkereket.

Van Gaal második szezonjában már várták, mint a megváltót. Emlékszem, a 2016-os FA-kupa döntő napján még ki sem nevezték, de már az ő nevét énekelték a szurkolók a meccs után. Valamilyen szinten érthető, hiszen a világ egyik legsikeresebb menedzseréről van szó, aki nem mellesleg már a Premier League-ben is letette a névjegyét.

Ugye, a legtöbb negatív kritika azzal kapcsolatban érkezik José Mourinho felé, hogy kezdi tönkretenni Anthony Martial és Marcus Rashford fejlődését. Ez egy valós probléma az ottani szurkolók körében is?

Martial esetében mindenképp, mert óriási közönségkedvenc, és sajnos Alexis érkezésével ő szorult leginkább háttérbe. Rashford szerintem kap bőven lehetőséget. Még mindig csak 20 éves, van ideje még 90 perceket játszani.

Van egy baromi nagy halom a „Mourinho rémes tettei” oldalon, de első szezonjában nyert a klubnak egy Community Shieldet, Ligakupát és egy Európa-ligát is. Nyilván nem a leghatalmasabb trófeákról van szó, de híres szóbeszéd, hogy a szurkolók minden serlegnek örülnek. Mennyit érnek ezek a jelenlegi krízist tekintve?

Volt szerencsém átélni egy FA-kupa-, Ligakupa- és Szuperkupa-győzelmet is a Wembleyben. Nyilván nem ezek a legnagyobb trófeák, de a helyszínen megélni mindezt - leírhatatlan. Viszont ezek abszolút nem jelentenek most semmit, mert szeptember végére már ki is szálltunk a bajnoki címért folyó harcból, a BL-re végképp esélytelenek vagyunk. Köszönjük azt a három kis trófeát, én tényleg nagyon örülök azoknak is, de ennél több nincs Mourinhóban, szóval itt az ideje távoznia.

img_20180119_183125_458.jpg

Egy dolog az, amit mi látunk a képernyők előtt: unalmas célfutball, egy-egy fellángolás, tanácstalan játékosok a pályán. Az Old Trafford lelátójáról is ugyanezt lehet észrevenni?

Élőben szerintem még rosszabb. A tv-n keresztül nem lehet mindig belátni az egész pályát, az összes játékos helyezkedését stb. Olyan szinten nincs mozgás a játékosaink részéről, mintha csocsómeccset néznék, siralmas. Támadásaink rendesen unalmasak, olyan lassan épülnek fel, ami nagyon frusztráló a lelátóról.

Hogyan csapódott le Pogba vs. Mourinho harc a szurkolók körében? Mi volt az általános vélekedés? Inkább Pogba vagy inkább Mourinho? Vagy mindkettő távozást érdemelne?

Pogbának egyértelműen igaza van, és akármennyire nem kedvelem Mourinhót, akkor is ő a főnök, nem Paul. Ha valami nem tetszik, beszéljék meg zárt ajtók mögött. Pogbának ad igazat a többség, de a legnagyobb tapsvihart mégis az ő lecserélése váltotta ki a szurkolókból a West Ham elleni meccsen. Mourinho távozást érdemel, Pogba pedig az összes játékossal együtt egy új esélyt, egy támadó felfogású menedzserrel.

Hogy viselik a manchesteri szurkolók, ha Mourinho például egy klublegendával száll vitába?

Néha jogtalan kritikákat kapott szerintem, de azok az idők elmúltak. Teljesen széthullott a csapata, amiért elsősorban ő a felelős. De ahogy mondtam, amíg ő a menedzser, a szurkolók egy nagy része kifog állni mellette.

Oké, hogy Old Trafford-atmoszféra, miegymás, de aki rendszeresen jár a meccsekre – ahogy például te is -, azoknak milyen kapaszkodó pontok vannak a néha kilátástalan futballba torkolló meccseken?

Jelen pillanatban csak a mihamarabbi menedzserváltásban lehet bízni. Nem is értem azokat, akik szerint José még pozitív irányba fordíthatja a helyzetünket. Továbbra is járni fogok a meccsekre, de amíg a portugál itt van, abszolút semmi elvárásom nincs.

A hazai összecsapásokra kilátogatni viszonylag egyszerű metódus a helyieknek, de idegenbeli találkozók esetében mit jelent ez? Mennyire erős az a „mag”, amely végig követi a csapatot többszáz kilométeren keresztül? Te is beletartozol ebbe a közösségbe?

Idegenbe kis túlzással lehetetlen. Van egy mag, a Loyalty Pot, de abból csak kikerülni lehet, be nem. Ebbe azok a szurkolók tartoznak, akik 2002 (!!) óta az összes idegenbeli meccsre jelentkeztek. Tudtommal még úgy 600-700 tagja van, ők általában kapnak jegyet. De aki kihagy egyetlen jelentkezést is, kikerül. Én negyedik éve vagyok bérletes, de csak most tudtam elkezdeni jelentkezni a Premier League meccseire. Azonban a gyenge játék ellenére is két-háromszoros túljelentkezés van, még a kisebb csapatok ellen is, az egész menet pedig sorsolás alapú, szóval csak a szerencsében lehet bízni.

Az talán sokat elmond a United jelenlegi helyzetéről, hogy a legtöbbeket megmozgató, illetve valódi érzelmet kiváltó jelenet sok idő után az volt, hogy Sir Alex Ferguson visszatért az Old Trafford lelátójára. Fognak valaha szurkolók úgy szeretni és tisztelni egy menedzsert, ahogy azt tették a skót legendával?

Legalább ennyi pozitív történt az utóbbi időben. Soha nem lesz még egy olyan menedzserünk, akinek a neve ilyen szinten egybeforrna a Manchester Uniteddel. Kizárt, hogy bárkit akár megközelítőleg is ennyire imádjon és tiszteljen újra az Old Trafford közönsége.

Az általános vélekedés milyen jellegű egy menedzserváltás után? Moyes-nál örültek, van Gaalnak szomorkodtak a hozzád közelebb lévő drukkerek?

Minden menedzserváltás szükségszerű volt és várták a szurkolók, tehát mindig pozitívan élték meg. Eleve nem álltak ki annyira a szurkolók van Gaal mellett, mint ahogy most teszik José oldalán, de már akkor örültek a távozásának, amikor még itt volt és éppen megnyerte az FA-kupát.

A következő menedzser személyére lehet tenni a téteket, elég valószínű, hogy Zinadine Zidane lehet a befutó. Mit hozhat ő a klub számára? Elegendő az ő érkezése, vagy mélyrehatóbb változások szükségesek – akár strukturális szinten is?

Zidane-nal csakis pozitív irányba változhat a csapat a jelenlegi helyzettől. Azonban amíg Ed Woodward a főnök, addig ez kevés lesz. Már nyáron is világos volt, hogy meg kell erősíteni a védelmet, ami Ed feladata lett volna. Nem adott több játékost Mourinhónak. Akárki is lesz a következő menedzser, ugyanez lesz a gondja: gyenge a védelmünk. Szükség van egy sportigazgatóra, aki ért is a focihoz. Woodward pedig maradjon meg a szponzorok gyűjtögetésénél, abban tényleg jó.

Mit jelent szerinted a Manchester Unitednek szurkolni? Miben kell változnia a jelenlegi szemléletmódnak ahhoz, hogy az a fajta szerethetőség, mely Sir Alex alatt jellemezte a Unitedet, visszatérhessen a klub életébe?

A nehéz időszak ellenére is kiváltságnak érzem, hogy United szurkoló vagyok. Ahhoz, hogy hasonlítson a mostani United a régihez, több dolognak is történnie kéne. Egyrészt támadó focit kellene játszanunk, másrészt állandósság kell, egy olyan menedzser, akivel hosszú távon lehet számolni, nem pedig kis lépésekben, nagyon rövid ideig. Jelenleg azonban sajnos nagyon messze állunk ettől.

Az interjút készítette: Besenyei Balázs

Ha érdekel még pár manchesteri kulisszatitok, látogass el Attila YouTube-csatornájára, ahová rendszeresen tölt fel videókat a manchesteri élet kapcsán.

Ha több gondolat is érdekel tőlem, nyomj egy 'tetsziket' a Facebookon, hogy ne maradj le semmiről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajszarito.blog.hu/api/trackback/id/tr3914272789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása